Priprava datotek

PRIPRAVA DATOTEK ZA PRINTANJE

Datoteko lahko pripravite v kateremkoli grafičnem programu (Adobe Illustrator, InDesign, FreeHand, Photoshop, CorelDraw…). Datoteko zaključite v pdf ali eps zapis. Manj primerni programi za pripravo datotek so: Word, Excel, PowerPoint, AutoCad ipd.

FORMAT

  • EPS (MAC ali PC), Illustrator Al (MAC ali PC): fonti morajo biti v krivuljah, barve v CMYK
  • visokoresolucijski PDF (press quality, MAC ali PC): fonti morajo biti vključeni, slike 150 dpi, barve v CMYK
  • TIF (MAC ali PC): 150 dpi, barve v CMYK
  • JPG (MAC ali PC): 300 dpi, max. quality, barve v CMYK

Podatki veljajo za datoteke v merilu 1 : 1. Če je datoteka v manjšem merilu, mora biti resolucija ustrezno večja.

Pri oddaji materialov v drugih formatih ne more prevzeti odgovornosti za pravilnost in kakovost izpisa. Če pošiljate odprte datoteke, zraven priložite še pregledno sliko v jpg formatu.

PRIPRAVA DATOTEK ZA LASERSKI IZREZ

Pri pripravi za laserski izrez naj bo najmanjša razdalja med objekti 5 mm. Za pleksi steklo debeline 5 mm in več naj bo najmanjša razdalja med objekti 10 mm. Maksimalna velikost datoteke je lahko 85 x 65 cm. Pri kombinaciji gravure in izreza naj bo izrez definiran z drugo barvo, kar napišite v opombah k naročilu.

FORMAT

Za laserski izrez je potreben vektorski zapis grafike, torej EPS (MAC ali PC), Illustrator AI (MAC ali PC) ali PDF (MAC ali PC) zapis. Fonti morajo biti v krivuljah. Lasersko graviranje je možno tudi iz bitnega (tif ali jpg) formata, vendar je gravura lepša, če je grafika pripravljena vektorsko. Za gravure fotografij je predloga seveda bitna (tif ali jpg).

Pri oddaji materialov v drugih formatih zaračunavamo računalniško pripravo datoteke po urni postavki.

RESOLUCIJA

Optimalna ločljivost za tisk fotografij je 120 – 150 dpipri končni velikosti grafike (merilo 1 : 1). Če pripravljate datoteko v pomanjšanem merilu, mora biti resolucija ustrezno večja. Primer: za grafiko v merilu 1 : 10 je optimalna resolucija 1200 – 1500 dpi.

DIMENZIJA

Grafične predloge naj bodo v merilu 1:1. Datoteke so lahko tudi v pomanjšanem merilu. V tem primeru je potrebno ob naročilu navesti končno dimenzijo (povečavo) izreza.

DDAJA DATOTEK

Privacy Preference Center