Priprava datotek za laserski izrez in graviranje

PRIPRAVA DATOTEKE

Pri pripravi za laserski izrez naj bo najmanjša razdalja med objekti 5 mm. Za pleksi steklo debeline 5 mm in več naj bo najmanjša razdalja med objekti 10 mm. Maksimalna velikost datoteke je lahko 90 x 60 cm. Pri kombinaciji gravure in izreza naj bo izrez definiran z drugo barvo, kar napišite v opombah k naročilu.

FORMAT

Za laserski izrez je potreben vektorski zapis grafike, torej EPS (MAC ali PC), Illustrator AI (MAC ali PC) ali PDF (MAC ali PC) zapis. Fonti morajo biti v krivuljah. Lasersko graviranje je možno tudi iz bitnega (tif ali jpg) formata, vendar je gravura lepša, če je grafika pripravljena vektorsko. Za gravure fotografij je predloga seveda bitna (tif ali jpg).

DIMENZIJA

Grafične predloge naj bodo v merilu 1:1. Datoteke so lahko tudi v pomanjšanem merilu. V tem primeru je potrebno ob naročilu navesti končno dimenzijo (povečavo) izreza.

Pri oddaji materialov v drugih formatih zaračunavamo računalniško pripravo datoteke po urni postavki.

Priprava datotek za izrez samolepilne folije

PRIPRAVA DATOTEKE

Datoteko lahko pripravite v kateremkoli grafičnem programu, ki omogoča vektorske krivulje (Adobe Illustrator, InDesign, FreeHand, CorelDraw…). Datoteko zaključite v ai, pdf ali eps zapis. Manj primerni programi za pripravo datotek so: Word, Excel, PowerPoint, AutoCad ipd.

FORMAT
  • EPS (MAC ali PC), Illustrator AI (MAC ali PC): fonti morajo biti v krivuljah
  • vektorski PDF (MAC ali PC): fonti morajo biti v krivuljah

Pri oddaji materialov v drugih formatih ne moremo prevzeti odgovornosti za pravilnost in kakovost izpisa/izreza. Če pošiljate odprte datoteke, zraven priložite še pregledno sliko v jpg formatu.

DIMENZIJA

Grafične predloge pripravite v merilu 1 : 1. Datoteke so lahko v pomanjšanem merilu (pri naročilu navedite končno dimenzijo), vendar v končnem razmerju višine in širine.

Pri oddaji materialov v drugih formatih zaračunavamo računalniško pripravo datoteke po urni postavki.

Priprava datotek za printanje

PRIPRAVA DATOTEKE

Datoteko lahko pripravite v kateremkoli grafičnem programu (Adobe Illustrator, InDesign, FreeHand, Photoshop, CorelDraw…). Datoteko zaključite v pdf ali eps zapis. Manj primerni programi za pripravo datotek so: Word, Excel, PowerPoint, AutoCad ipd.

Za zasek (obrez) po poljubni konturi potrebujemo vektorsko krivuljo, ki naj bo v datoteki ali v posebnem layerju ali jasno označena s kontrastno barvo.

FORMAT
  • EPS (MAC ali PC), Illustrator Al (MAC ali PC): fonti morajo biti v krivuljah, barve v CMYK
  • visokoresolucijski PDF (press quality, MAC ali PC): fonti morajo biti vključeni, slike 150 dpi, barve v CMYK
  • TIF (MAC ali PC): 150 dpi, barve v CMYK
  • JPG (MAC ali PC): 300 dpi, max. quality, barve v CMYK

Podatki veljajo za datoteke v merilu 1 : 1. Če je datoteka v manjšem merilu, mora biti resolucija ustrezno večja.

Pri oddaji materialov v drugih formatih ne moremo prevzeti odgovornosti za pravilnost in kakovost izpisa. Če pošiljate odprte datoteke, zraven priložite še pregledno sliko v jpg formatu.

RESOLUCIJA

Optimalna ločljivost je 120 – 150 dpi pri končni velikosti grafike (merilo 1 : 1). Če pripravljate datoteko v pomanjšanem merilu, mora biti resolucija ustrezno večja. Primer: za grafiko v merilu 1 : 10 je optimalna resolucija 1200 – 1500 dpi. Termični tisk omogoča dobro berljivost zelo majhnih črk, berljive so že črke velikosti 4 pt. Rastrska omejitev CMYK sestave je 50 lpi, monokromatskega tiska pa 300 dpi.

DIMENZIJA

Grafične predloge so lahko v pomanjšanem merilu (pri naročilu navedite končno dimenzijo), vendar v končnem razmerju višine in širine.

Pri oddaji materialov v drugih formatih zaračunavamo računalniško pripravo datoteke po urni postavki.

Meni